Πλαστός Ασφαλιστής: Πώς να τον εντοπίσετε!

Πλαστός Ασφαλιστικός Διαμεσολαβητής
Πλαστός Ασφαλιστής: Πώς να τον εντοπίσετε!

DHR΄s Blog Team:

Σύμφωνα με την ισχύουσα Ελληνική και Ευρωπαϊκή Νομοθεσία (Π.Ε.Ε. ΤτΕ 45/21.11.2014, Ν.4583/2018 - Οδηγίας Ε.Ε. 2016/97), ο Ασφαλιστικός Διαμεσολαβητής υποχρεούται να επαναπιστοποιείται ετησίως παρακολουθώντας εκπαιδευτικά σεμινάρια.

Παλαιότερα, στην Ασφαλιστική Αγορά δραστηριοποιούνταν άτομα, τα οποία δήλωναν ως Ασφαλιστικοί Σύμβουλοι χωρίς να κατέχουν τη συγκεκριμένη άδεια, χωρίς να έχουν εγγραφεί στα Μητρώα των Επαγγελματικών Επιμελητηρίων και κατά συνέπεια να μη διαθέτουν σύμβαση με οποιαδήποτε Ασφαλιστική Εταιρεία.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ορισμένοι από αυτούς τους Πλαστούς Ασφαλιστικούς Διαμεσολαβητές, είτε να μην είναι συνεπείς σε οικονομικές συναλλαγές με τις ασφαλιστικές εταιρείες, είτε να πωλούν πλαστά ασφαλιστήρια συμβόλαια αυτοκινήτου σε ανυποψίαστους πελάτες.

Επιπλέον, δίχως την απαιτούμενη γνώση προωθούσαν Ασφαλιστήρια Συμβόλαια, χωρίς διασφάλιση των συμφερόντων των καταναλωτών και των εταιρειών και συνεπώς χωρίς την κάλυψη των πραγματικών ασφαλιστικών αναγκών τους.

Η λύση στο πρόβλημα δόθηκε με τη λειτουργία Οnline Μητρώου ενεργών Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών μέσω του ιστότοπου http://insuranceregistry.uhc.gr/Search.

Ειδικότερα, ο επισκέπτης μπορεί να ενημερωθεί για:

  • Την Γνησιότητα του Ασφαλιστικού Διαμεσολαβητή
  • Την Πιστοποίηση (ή μη) διάθεσης επενδυτικών προϊόντων (Unitlinked),
  • Την Επαγγελματική Κατηγορία του Ασφαλιστικού Διαμεσολαβητή (Πράκτορας ή Μεσίτης ασφαλίσεων ή Συντονιστής Ασφαλιστικών Πρακτόρων)
  • Τη δυνατότητα διασυνοριακής παροχής Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης
  • Το καθεστώς άσκησης εργασιών μέσω εγκατάστασής του ή της ελεύθερης παροχής υπηρεσιών

Με τη βοήθεια της τεχνολογίας λοιπόν, περιορίζεται η δραστηριότητα Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών χωρίς την ειδική επαγγελματική άδεια, επομένως ο καταναλωτής ασφαλιστικών προϊόντων έχει τη δυνατότητα να διαπιστώσει την εγκυρότητα του επαγγελματία που έχει απέναντί του.

DHR΄s Blog Team