Διαδικασία χορήγησης μείωσης του ΕΝ.Φ.Ι.Α. κατά 10% για Ασφαλισμένους με Συμβόλαια Κατοικίας.

DHR΄s Blog Team:

Διαδικασία χορήγησης μείωσης του ΕΝ.Φ.Ι.Α. κατά 10% για Ασφαλισμένους με Συμβόλαια Κατοικίας.

Βάσει της Απόφασης Α.1004/08-01-2024, έχουν αποσταλεί τα στοιχεία των ασφαλιστηρίων συμβολαίων κατοικίας στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) και έχει πλέον ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα myPROPERTY της ΑΑΔΕ. Έτσι οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν να προχωρήσουν στην αίτηση για μείωση του ΕΝ.Φ.Ι.Α. κατά 10% έως και τις 22.02.2024.
Η έκπτωση δίνεται σε φυσικά πρόσωπα για κατοικία η οποία αναγράφεται στη δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9), με την προϋπόθεση να είναι πλήρως ασφαλισμένη έναντι φυσικών καταστροφών (σεισμό, πυρκαγιά, και πλημμύρα). Μείωση του ΕΝΦΙΑ χορηγείται και σε περίπτωση που λήπτης της ασφάλισης είναι νομικό πρόσωπο, αλλά δικαίωμα επί της ασφαλισμένης κατοικίας έχει το φυσικό πρόσωπο.

Σας υπενθυμίζουμε ότι για τον υπολογισμό της αξίας ανακατασκευής της κατοικίας λαμβάνεται υπόψη η συνολική επιφάνεια των κύριων και βοηθητικών χώρων της κατοικίας για τον Αριθμό Ταυτότητας Ακινήτου (Α.Τ.ΑΚ.) που αποτελεί την κατοικία. Ειδικά για αυτό το έτος η αξία ανακατασκευής της κατοικίας ορίζεται σε €900/τ.μ. - και όχι σε €1.000/τ.μ. όπως αρχικά προβλεπόταν. Συγκεκριμένα, χορηγείται μείωση 10% στον ΕΝ.Φ.Ι.Α. σε περίπτωση ασφάλισης για χρονικό διάστημα ενός (1) έτους, ενώ για χρονικό διάστημα μικρότερο του έτους, το οποίο δεν μπορεί να είναι μικρότερο των τριών μηνών, η μείωση του ΕΝ.Φ.Ι.Α. είναι αναλογική.

Σύμφωνα με τις οδηγίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να εισέλθουν στην πλατφόρμα και να ακολουθήσουν τα εξής βήματα:

  1. Να υποβάλουν τη αίτησή τους μέχρι τις 22.02.2024 μέσω της εφαρμογής myPROPERTY της Α.Α.Δ.Ε.
  2. Να επιλέξουν τον Αριθμό Ταυτότητας Ακινήτου (Α.Τ.ΑΚ.) που αντιστοιχεί στην ασφαλισμένη κατοικία τους και να τον συσχετίσουν με τον αριθμό του αντίστοιχου ασφαλιστηρίου.
  3. Αν στην ίδια κατοικία αντιστοιχούν περισσότερα ασφαλιστήρια συμβόλαια, θα πρέπει να επαναληφθεί η διαδικασία για κάθε αριθμό συμβολαίου ξεχωριστά.
  4. Αν οι ίδιοι διαθέτουν και άλλες ασφαλισμένες κατοικίες, θα πρέπει να επαναλάβουν τη διαδικασία για κάθε κατοικία.
  5. Αν υπάρχουν και άλλοι συνιδιοκτήτες/επικαρπωτές κτλ. θα πρέπει να δηλωθούν τα Α.Φ.Μ. τους και να προχωρήσει η αίτηση μέσω της πλατφόρμας και από τους υπόλοιπους συνιδιοκτήτες με τους δικούς τους κωδικούς.
  6. Στη συνέχεια η αρμόδια διεύθυνση της Α.Α.Δ.Ε. επαληθεύει αν πληρούνται οι προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος.
  7. Μετά την υποβολή της αίτησης και μέχρι τις 11.03.2024 η ασφαλιστική εταιρεία επιβεβαιώνει την αντίστοιχη διεύθυνση της ασφαλισμένης κατοικίας με αυτήν που αναγράφεται στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον προσωπικό σας Ασφαλιστικό Διαμεσολαβητή.

DHR΄s Blog Team: